Zaštitite svoju solarnu elektranu

Zaštitite svoju solarnu elektranu

Izgradnja solarnih elektrana je u velikom porastu. Globalni kapacitet fotonaponskih sistema dostigao je rekordnih 940 GW krajem 2021. godine, i probio magičnu granicu od jednog teravata (TW) u maju 2022. godine.

Na solarnu elektranu preporučuje se i uglavnom zakonski se zahtijeva ugradnja gromobranske i prenaponske zaštite. Udar groma uzrokuje ogromnu materijalnu štetu na elektrani, zgradi i elektroničkim uređajima, kvar na sistemu utiče na gubitak prihoda te uzrokuje kvar ili prekid isporuke električne energije. U Hermiju dobivate sve na jednom mjestu.

Zaštita solarne elektrane od direktnog udara groma

Solarne elektrane redovito su izložene raznim vremenskim utjecajima i opasnostima, uključujući i udare groma. U tom slučaju dolazi do iznimno velikih električnih struja - čak i više od 200.000 A, koje mogu izazvati požar ili mehanička oštećenja elektrane i njezine potporne konstrukcije ili zgrade na kojoj je postavljena. Pri planiranju zaštite od groma potrebno je napraviti procjenu rizika prema IEC 62305 te ugraditi kvalitetan prihvatni, odvodni i uzemljivački sistem s elementima od odgovarajućih materijala, dovoljno udaljen od zapaljivih dijelova elektrane i zgrade. Tako u cjelosti svojim zaštićenim prostorom obuhvataju objekat i instaliranu solarnu elektranu.

Oštećenje sistema zbog induciranog napona

Prilikom udara groma u instalacijama se u roku od nekoliko milisekundi pojavljuju izuzetno visoki naponi. U tom slučaju nije nužno da se radi o direktnom udaru na sam objekat, budući da su visoki inducirani naponi odnosno prenaponi. Prenaponi mogu oštetiti fotonaponske module, pretvarače, upravljačku elektroniku i druge električne i elektroničke uređaje. Kvalitetna i pravilno ugrađena prenaponska zaštita i izjednačenje potencijala moraju biti odgovarajuće dimenzionirane prema odabranoj razini zaštite i moraju izdržati maksimalnu struju groma. Hermi prenaponska zaštita pruža visok nivo sigurnosti, zadovoljava zahtjeve standarda i cjenovno je optimizirana.

Kablovske police za solarne elektrane

Dugi vijek trajanja solarne elektrane ovisi o kvaliteti odabranih elemenata i njihovom međusobnom povezivanju. Postoje metri i kilometri - ovisno o veličini elektrane - međusobno povezanih električnih vodiča koji prenose električnu energiju od izvora (fotonaponskog modula) do potrošača odnosno električnih mreža. Kablovi se u pravilu polažu u kablovske police koje moraju biti izrađene od odgovarajućih materijala, odgovarajućih dimenzija i odgovarajuće nosivosti. Pravilnim odabirom smanjujemo mogućnost mehaničkih oštećenja kablova: oštećenja izolacije kabla, mehaničkih opterećenja (snijeg, vjetar), prisutnost vlage ili oštećenja uslijed prisutnosti glodavaca. Hermi kablovske police i ljestve zadovoljavaju i najzahtjevnije uslove korištenja, tehnički i vizualno su savršeni, što uz ostale komponente osigurava dug vijek trajanja fotonaponskog sistema.

Konstrukcijski sistemi – izdžljivi temelji svake elektrane

Osim sveobuhvatne zaštite solarnih elektrana, potrebno je postaviti i izdržljive temelje svake solarne elektrane, budući da je očekivani životni vijek solarnih elektrana također 30 i više godina.

Konstrukcijski sistemi Hermi nude mnogobrojne mogućnosti za jednostavno i učinkovito postavljanje solarnih elektrana. Cijelu potkonstrukciju čine nosivi profili, pričvrsni nosači za sve vrste krovova i krovnih pokrova te spojni/konstrukcijski elementi koji su izrađeni od visokokvalitetnih materijala otpornih na koroziju. Naši se proizvodi odlikuju iznimnom otpornošću na sve vremenske uvjete, mehanička opterećenja, prilagođavanje neravninama na krovovima i različitim krovnim pokrovima. Estetskom izvedbom proizvoda postiže se neupadljivost nosive konstrukcije vaše elektrane.

Naziv web-stranice

Kontakt

Hermi, d.o.o.

Lužansko polje 7

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina