NARUČI KATALOG

Neprimjetni gromobrani

Neprimjetni gromobrani

Tehnička pomoć

Gromobran – zašto je potreban?

ŠTA JE GROM/MUNJA?

Grmljavina ili grom je atmosferska zvučna pojava, oštar tresak koji prati bljesak munje (električnog luka koji se oblikuje pri naglom električnom pražnjenu između oblaka i tla ili između pojedinih oblaka).
Munja je pojava pražnjenja elektriciteta u oluji. Njegova zvučna posljedica je grmljavina. Cijeli taj fenomen, naziva se grom. Munje i gromovi se događaju svugdje: u planinama, gradovima, na cestama, vodenim površinama i slično.

Grom iznad kuće

KAKO SE MOŽEMO ZAŠTITITI OD GROMA?

Svake godine, približno 25.000 osoba u svijetu ubije udar groma. Rizik je značajno veći tokom ljetnih mjeseci, kada su češće oluje praćene grmljavinom i kada se više ljudi nalazi na plažama, u planinama ili na sportskim terenima. Sezona grmljavine u BiH počinje od aprila i traje do novembra, a vrlo rijetko se pojavljuje zimi.
Najbolju zaštitu od groma pružaju građevine s pravilno izvedenom gromobranskom zaštitom.

Požar zbog udara groma

ŠTA ĆE PROUZROKOVATI UDAR GROMA?

Pri udaru groma javljaju se vrlo veliki električni tokovi. Ti tokovi u djeliću sekunde istope tanke metalne žice, a druge materijale zagriju tako da dolazi do gorenja ili eksplozije. Danas ne možemo zamisliti kućni aparat bez elektronskih dijelova. Udar groma najčešće uzrokuje štetu na aparatu, tako da više ne radi ili izgori.

Ukupna šteta koju prouzrokuje samo jedan udar groma u objekat koji nema gromobransku zaštitu, je više nego duplo veća od same ugradnje gromobrana.

Preopterećena utičnica se zapalila
Preopterećena utičnica

ZAŠTO JE GROMOBRAN POTREBAN?

Gromobran služi da pri udaru groma sprovede električni tok u zemlju i na taj način spriječi požar ili neku drugu štetu. Kuće treba da imaju gromobran, bez obzira da li je to propisima zahtijevano ili ne. Ugradnjom gromobranske instalacije uspješno štitimo objekat od mehaničkih kvarova ili požara. Uprkos gromobranskim instalacijama može doći do oštećenja elektro uređaja u samom objektu. Do oštećenja tih uređaja može doći u slučaju udara munje u neki bliži objekat, tlo ili električnu mrežu. Zaštita koja uspješno štiti elektro uređaje u objektu zove se prenaponska zaštita.

Zaštitena kuća sa gromobranom
LPZ zaštita kuće

Zaštitite sebe, svoju porodicu i svoj dom od direktnog ili indirektnog udara groma. Hermi d.o.o. je jedina specijalizirana firma u BiH koja će adekvatno zaštititi i Vas i Vaše objekte od atmosferskog pražnjenja, a Vaše uređaje od previsokog napona.

SAMO SA NAMA OLUJNI DANI SU KAO I SVI DRUGI

Za više informacija o našim proizvodima i tehničkim specifikacijama naručite naš besplatni katalog ili kontaktirajte naše savjetnike.